To pomysł kanclerza Konfraterni Witolda Cyranowicza, który zrodził się spontanicznie. W Parparach urządzano bowiem spotkania, których uczestnicy uczyli się samodzielnego przyrządzania konkretnych potraw. Urządzono więc takie warsztaty, w których wyrabiano świąteczną kiełbasę wielkanocną, parówki, potem wędzone ryby (nawet dalekomorskie). Powstał z tego cykl, cieszący się coraz większym zainteresowaniem. Wiele osób szuka bowiem możliwości nabycia wyrobów, wykonanych z dobrej jakości produktów, przy tym z zachowaniem tradycyjnych receptur.
W sobotę i niedzielę w Parparach przygotowana zostanie metka sztumska według przepisu podanego przez Brygidę Klingenberg - Homa. Wędlina powstanie z wieprzowiny, rozdrobnionej na odpowiednich sitach, z dodatkiem przypraw (m.in. dużej ilości cukru) oraz gorczycy. Potem metka zostanie poddana wędzeniu aż do drugiego dnia.
Konfratrzy niejako przy okazji chcą wymasować też kiełbasę półszynkową. Lista uczestników warsztatów jest już zamknięta. Patronat medialny nad spotkaniem przyjęła redakcja "Dziennika Bałtyckiego".
Konfraternia przygotowuje już kolejne spotkania kulinarne, poświęcone m.in. przyrządzaniu potraw z gęsiny.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?