Witold Cyranowicz, kanclerz Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła, zarazem twórca Izby Smaku i Trunków Domowych, zapowiedział już w czerwcu, że pragnie stworzyć tradycję spotkań na Gapiorach, podczas których prezentowane byłyby tradycyjne, nieco już zapomniane potrawy, których korzenie sięgają do dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
Przeczytaj także: Dni Ziemi Sztumskiej 2011: Co będzie się działo? [PROGRAM, ARTYŚCI, IMPREZY]
Stąd m.in. nazwa piątkowego spotkania – Prezentacje Kulinarne. Odbędzie się na nich pokaz procesu przygotowywania kasslera – sztandarowej potrawy W. Cyranowicza.
Kiedy kassler będzie przyrządzany, można będzie raczyć się innymi przysmakami, np. zobaczyć, jak się szykuje prawdziwego hamburgera opartego na wołowinie, z miodowo-hikorowym sosem w lekko pikantnym pieczywie, do tego Smalec Bogatego Bauera z Dolnego Powiśla czy Eintopf Kanclerski.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?