Faworki na Tłusty Czwartek
Szok ! Nie koniecznie jeśli przyznam się, że robię z gotowego ciasta francuskiego. Moje podejście do pieczenia jest nie zmienne - ułatwiać sobie co się da .
Czas : 30 minut
Składniki:
1 gotowe ciasto francuskie schłodzone
1 szklanka oleju do smażenia
cukier trzcinowy do posypania
Przygotowanie**
Ciasto rozwinąć ( jeśli było przechowywane w zamrażalniku wyjąć wcześniej i poczekać aż rozmarznie .Pokroić na paski szerokości 1,5 cm ,a potem te paski na kawałki długości ok. 8-10 cm czyli na pół .W środku każdego kawałka zrobić nacięcie.
Jeden róg kawałka ciasta przełożyć przez nacięcie i wyciągnąć z drugiej strony robiąc tak jak by pętelkę ( trudno to wyjaśnić komuś kto nie widział faworków ale jak się już raz je zobaczy to wiadomo o co chodzi ).
Zrobić podobnie ze wszystkimi kawałkami .Z jednego gotowego ciasta wychodzi ok.24 sztuk faworków.
Rozgrzać w małym garnuszku olej ( w małym żeby nie marnować )i na gorący wrzucać po 2 kawałki ciasta . Smażyć obracając w trakcie aż się zrobić złote ( 2 widelcami ).
Wyjmować na papierowe ręczniki kuchenne .Posypać cukrem trzcinowym na gorąco ( cukier trzcinowy bo nie przepadam za cukrem pudrem ).
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?