MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nadmiar kofeiny, zwłaszcza dodawanej do produktów, a nie –...
fot. Andres Dinh/Unsplash

Kiedy odpuścić trening? Czy zmęczenie lub niewyspanie to powody, by zrezygnować z fitnessu? Zobacz, w jakich sytuacjach nie należy ćwiczyć

Wypiłeś za dużo kawy lub energetyków

Nadmiar kofeiny, zwłaszcza dodawanej do produktów, a nie – będącej składnikiem naturalnych produktów, może zakłócać pracę mięśnia sercowego przy wyczerpującym treningu. Stymulant ten przyspiesza bowiem tętno w taki sposób, że akcja serca nie zwalnia tak, jak powinna, w momentach mniej intensywnego wysiłku lub odpoczynku.

Gdy po wypiciu kawy lub napoju energetycznego boli cię głowa, czujesz dyskomfort trawienny, masz palpitacje serca lub jesteś roztrzęsiony, zamiast na trening wybierz się na spacer lub jogging, pilnując odpowiedniego tętna. Najlepiej, by nie przekraczało 60 proc. wartości maksymalnej (można ją pobieżnie oszacować, odejmując swój wiek od liczby 220). Bo chociaż kofeina bywa stosowana jako środek poprawiający wydolność, takie połączenie nadmiernie obciąża układ krążenia. Może więc się zdarzyć, że intensywny wysiłek tylko nasili nieprzyjemne objawy i przyczyni się do rozwoju tych poważniejszych.

Zobacz również

Na proszowickim basenie trwa triathlonowe pływanie

Na proszowickim basenie trwa triathlonowe pływanie

Awantura w Katowicach. Popchnął strażnika miejskiego na torowisko

Awantura w Katowicach. Popchnął strażnika miejskiego na torowisko

Polecamy

"Sama na planecie" Natalii Szroeder. To muzyka, którą zabrać można w każde miejsce

"Sama na planecie" Natalii Szroeder. To muzyka, którą zabrać można w każde miejsce

Prezydent świętuje urodziny. Jaki jest jego znak zodiaku? Co mówi o jego osobowości?

Prezydent świętuje urodziny. Jaki jest jego znak zodiaku? Co mówi o jego osobowości?

Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

HIT DNIA
Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę