Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Koronawirus. Konfratrzy uwarzyli dwa wielkie garnki zupy dla medyków ze sztumskiego szpitala [ZDJĘCIA]

Piotr Piesik
Piotr Piesik
Archiwum Konfraterni
Wielka Konfraternia Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła w Parparach postanowiła wesprzeć medyków ze sztumskiego Szpitala Polskiego. Przemysław Dobrzyński przyrządził dwa wielkie garnki klasycznego eintopfu, czyli smakowitej zupy. W sobotę i niedzielę przekazano ją na sztumski SOR.

Zarówno w sobotę jak i w niedzielę Przemysław Dobrzyński - Pierwszy Wędzarz Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła - gotował klasyczny eintopf, czyli kapuśniak z warzywami, kaszą i wędzonką. Za każdym razem 20 litrów pożywnej i gęstej zupy przywieziono do sztumskiego szpitala i jak widać na jednym ze zdjęć, potrawa smakowała.

- Mięso przekazała nam firma Sinko z Dzierzgonia, logistycznie całe gotowanie organizował Witold Cyranowicz, kanclerz Konfraterni. Gdyby pojawili się sponsorzy na składniki zupy, jesteśmy gotowi systematycznie przygotowywać podobne potrawy dla naszych medyków - dodaje Przemysław Dobrzyński.

Jeżeli byłby ktoś chętny do sponsorowania, można kontaktować się z Wielką Konfraternią i Witoldem Cyranowiczem poprzez Facebooka.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sztum.naszemiasto.pl Nasze Miasto