Zarówno w sobotę jak i w niedzielę Przemysław Dobrzyński - Pierwszy Wędzarz Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła - gotował klasyczny eintopf, czyli kapuśniak z warzywami, kaszą i wędzonką. Za każdym razem 20 litrów pożywnej i gęstej zupy przywieziono do sztumskiego szpitala i jak widać na jednym ze zdjęć, potrawa smakowała.
- Mięso przekazała nam firma Sinko z Dzierzgonia, logistycznie całe gotowanie organizował Witold Cyranowicz, kanclerz Konfraterni. Gdyby pojawili się sponsorzy na składniki zupy, jesteśmy gotowi systematycznie przygotowywać podobne potrawy dla naszych medyków - dodaje Przemysław Dobrzyński.
Jeżeli byłby ktoś chętny do sponsorowania, można kontaktować się z Wielką Konfraternią i Witoldem Cyranowiczem poprzez Facebooka.
Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?