Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
1. Przygotuj filety z 6 surowych tuszek śledzia (powinny być...
fot. yatomo/123RF

Ryba na Wigilię w zdrowym i nietuzinkowym wydaniu. Te przepisy zaskoczą wszystkich i sprawią, że będziesz przyrządzać je co roku na Święta

Delikatny świeży śledź marynowany z ziołami

1. Przygotuj filety z 6 surowych tuszek śledzia (powinny być błyszczące, srebrne i mięsiste), umytych, osuszonych, pokrój je na mniejsze kawałki i oprósz solą.
2. Dodaj do 750 ml wrzątku po 250 ml wytrawnego białego wina i białego octu 10 proc., łyżkę cukru, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 25 ziaren czarnego pieprzu, po 5 ziaren ziela angielskiego i goździków oraz 2 liście laurowe, a po zagotowaniu wrzuć plastry cebuli i podgrzewaj 5 min.
3. Ułóż w naczyniu śledzie, zalej osączoną wrzącą zalewą, naczynie zamknij, schłodź i odstaw pod do lodówki na min. dobę.
4. Podawaj śledzie z posiekanym świeżym szczypiorkiem i koperkiem.

Zobacz również

W Kaliszu popularyzują kształcenie zawodowe wśród młodzieży

NOWE
W Kaliszu popularyzują kształcenie zawodowe wśród młodzieży

Planowane wyłączenia prądu w powiecie grodziskim

Planowane wyłączenia prądu w powiecie grodziskim

Polecamy

Zanim dasz komuś łyka, zastanów się dwa razy. Oto, co ci grozi

Zanim dasz komuś łyka, zastanów się dwa razy. Oto, co ci grozi

Obłędny mus truskawkowy. Jest lekki jak chmurka i nieziemsko smakuje

Obłędny mus truskawkowy. Jest lekki jak chmurka i nieziemsko smakuje

Wycofana czekolada! Może być groźna dla alergików

Wycofana czekolada! Może być groźna dla alergików