- Który to już raz?
- Ni mniej, ni więcej - jak jedenasty. I jak zawsze – na Gapiorach obok słynnej już Drewutni. W zeszłym roku gwiazdą był Jean Bos, kucharz zajmujący się kuchnią molekularną.
- Czy w tym roku będzie ktoś znany?
- Tak! Piotr Lenart z Bydgoszczy, który niestrudzenie promuje m.in. gęsinę. A wracające do kulinarnych łask gęsi masowo hodowano nie tylko na Kujawach, ale i w naszym regionie, na Pomorzu. Zresztą to powraca i Konfraternia pojawia się na wielu imprezach z potrawami i wyrobami z gęsiny pod logiem FYRTEL KULINARNY GĘSI PIPEK.
- Pipek? Co to takiego?
- Pod tą nazwą funkcjonują w Polsce dwie potrawy. Pierwsza z nich to żydowski pipkes, czyli gęsia szyjka faszerowana podrobami, a druga to gulasz z gęsich żołądków. Pan Piotr robi i jedno i drugie. Półgęski zresztą też. Uprzedzając ewentualne pytanie wyjaśniam, że półgęski to gęsie piersi wędzone na zimno.
- Co jeszcze będzie czekało na smakoszy?
- Już od 10.00 – impreza nominalnie zaczyna się o 11. – w GĘSIM PIPKU będzie można zjeść porządną jajecznicę na boczku przygotowaną oczywiście z wiejskich jajek... W dwóch kotłach na paleniskach opalanych drewnem Piotr Lenart, który – przypomnijmy – jest Kuchmistrzem Konfraterni, ugotuje dwie potrawy. Pierwsza z nich będzie nosiła nazwę Kocioł Parparyjskich Smaków i będzie jednogarnkowcem na wieprzowinie, a druga to zupa z soczewicy na gęsinie. Rzecz powinna być widowiskowa i przygotowywana na oczach gości. Będzie jeszcze trzecie palenisko, gdzie na patelni będzie smażona kiełbasa. Skrzepić się będzie można piwem Czarnym Krzyżackim, a i inne trunki domowe też się znajdą...
- Co będzie można kupić u wystawców podczas imprezy?
- Podobnie jak przed rokiem, kozie sery, wędzone ryby, wędliny z wieprzowiny i gęsiny, wina portugalskie i gruzińskie, chleb domowy, jaja od tzw. szczęśliwych kur i – oczywiście – miód i inne produkty pszczele. To dla ciała, a dla ducha też coś będzie. Między innymi z Torunia dotrą do nas piękne rzeźby w drewnie, które przywiezie Magdalena Fiałkowska prowadząca (także w Internecie) firmę DOLINA KULTURY, która jest prawdziwą skarbnicą wysmakowanych arcydzieł dłuta artystów nie tylko z regionu kujawsko-pomorskiego. Ponadto odbędą się dwa konkursy. X już Konkurs Win Swojskich oraz VII Pomorski Konkurs Nalewek Owocowych, Kremów i Likierów im. Elżbiety Szurdak. Zainteresowani mogą zgłosić swe trunki bezpośrednio przed konkursami. Konkurs nalewek rozpocznie się o 11., a wina "wystartują" o 13.
- 15 sierpnia przypada także Święto Wojska Polskiego...
- No właśnie! Jak przed rokiem dotrze na Gapiory SZWADRON POWIŚLE, który rozłoży się obozem. Z tego co wiem, oddział ma wypaść w tym roku bardzo okazale.
- Od której zaczynacie?
- Start o 11. ale przypominam, że już od 10. we Fyrtlu Kulinarnym będzie można zjeść porządną jajecznicę. Ja ze swej strony chciałbym serdecznie podziękować "Dziennikowi Bałtyckiemu" za patronowanie obu konkursom, które mają - obok anonsowanych kulinariów – bezpośrednie odniesienie do dziedzictwa kulinarnego będącego częścią dziedzictwa kulturowego.
Przypomnijmy - Sierpniowe Degustacje Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła - czwartek, 15 sierpnia, na Gapiorach koło Parpar, dojazd drogą ze Sztumu w kierunku Uśnic.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?