Zapewne masz swoje ulubione sposoby na dostarczenie odpowiednich wartości odżywczych z rana, ale możesz komponować swoje posiłki jeszcze bardziej świadomie. Polacy jedzą dużo pieczywa, zatem zapewne i Ty mieścisz się w grupie dosłownych, "zjadaczy chleba". Jednak bochenek bochenkowi równy nie jest i każdy może mieć inny skład. Żeby śniadanie (i późniejsze posiłki z pieczywem w menu) było zdrowe i wartościowe, powinieneś sam przygotować taki wypiek z dobrych mąk i z pożywnymi dodatkami. I nie potrzebujesz do tego wielkiego pieca opalanego drewnem. Wystarczy gniazdko z prądem i jedno z poniższych urządzeń. Oczywiście, jeśli przygotujesz już cały bochenek z rana, możesz go pokroić i zabrać do pracy lub szkoły, by regularnie dostarczać sobie paliwa.
Wersja podstawowa
Zelmer ZBM 0900 W – wypiekacz do chleba z opcją opóźnionego startu pozwoli ustawić go wieczorem, by rano obudził Cię piękny zapach jak z piekarni. Czytelny panel ułatwia obsługę pieca. Trzy stopnie przyrumienienia pozwolą na idealne wykończenie wyglądu bochenka. Do dyspozycji masz osiem programów automatycznych: podstawowy – białe, pszenne i żytnie pieczywo, szybki – powyższe bochenki upieczesz szybciej, słodkie pieczywo na zakwasie, ciasto francuskie, pieczywo bez drożdży, pieczywo razowe, ciasto, przyrumienianie.
Wersja rozszerzona
Zelmer ZBM 0990 X – to bardziej zaawansowany model. Również ma funkcję opóźnionego startu, trzy stopnie zarumienienia skórki oraz funkcję pamięci, która przez 5 minut od odcięcia prądu podtrzyma aktualny stan wypieku. Oprócz tych z modelu ZBM 0900 W, znajdziesz tu następujące programy: dżem – przygotujesz ulubione marmolady, ciasto na bajgle, pieczywo ciemne, super szybki – do wagi 700 g i super szybki do wagi 900 g.
Wersja pełna
Moulinex OW 6118 – ma trzy ustawienia wagi w zależności od wielkości bochenka, który chcesz przygotować. Również i w tym modelu zaprogramujesz godzinę finiszu, a chleb będzie zawsze gorący dzięki funkcji podtrzymania ciepła. Oprócz programów, które posiadają produkty Zelmera, dostępne są również: wyrabianie i wypiekanie bagietek, pieczenie chleba bez glutenu, a także bez soli, chleb bogaty w kwasy Omega 3 oraz produkcja własnego makaronu.
Wizja pachnącego bochenka chleba jest na wyciągnięcie dłoni! Ile razy przechodziłes obok sklepu z pieczywem i miałeś ochotę zamówić stamtąd wszystko, co tak obłędnie pachniało? Teraz masz szansę ten plan zrealizować we własnej piekarni, a opcja budzenia świeżym zapachem chleba zastąpi znienawidzony budzik.
No i jak widzisz, te maszyny zadbają nie tylko o Twoje zdrowe śniadanie, ale również zrobią za Ciebie przetwory w postaci dżemów, a także przygotują makaron. Niestety zupę do niego musisz zrobić sam, bo póki co, nie ma maszyn przyrządzających je za człowieka.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?