MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Odpowiednia ilość błonnika w diecie przyczynia się także do...
fot. dolgachov/123rf.com

Te tajemnicze leśne owoce to skarbnica witamin. Pomogą w odchudzaniu, odmłodzą i obniżą poziom cukru we krwi. Dlaczego warto jeść jeżyny?

Jeżyny obniżają poziom glukozy i cholesterolu

Odpowiednia ilość błonnika w diecie przyczynia się także do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL oraz spowalnia wchłanianie glukozy, dzięki czemu obniża stężenie cukru we krwi. Naukowcy z University of Illinois odkryli także, że inne składniki zawarte w jeżynach hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za przyswajanie węglowodanów. Jeżyny mają także niski indeks glikemiczny wynoszący IG=25, dzięki czemu mogą je jeść cukrzycy.

Zobacz również

Bosakowie brylują w najlepsze z półroczną córeczką! Emilka to sama słodycz!

NOWE
Bosakowie brylują w najlepsze z półroczną córeczką! Emilka to sama słodycz!

Zmiana inicjatywy na froncie. "Ukraińcy sieją spustoszenie"

NOWE
Zmiana inicjatywy na froncie. "Ukraińcy sieją spustoszenie"

Polecamy

Wycofany ważny lek na cukrzycę. „Nie spełnia wymagań jakościowych”

PILNE
Wycofany ważny lek na cukrzycę. „Nie spełnia wymagań jakościowych”

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Od owoców puchną ci usta? Sprawdź, czy to nie jest ten specyficzny rodzaj alergii

Od owoców puchną ci usta? Sprawdź, czy to nie jest ten specyficzny rodzaj alergii