W ich trakcie można będzie poznać wiele tradycyjnych receptur na przyrządzenie gęsiny, zaś w trakcie tych warsztatów Przemysław Dobrzyński (piastujący tytuł Pierwszego Wędzarza Wielkiej Konfraterni) wyłoży i pokaże jak się robi prawdziwe kabanosy. Warsztaty odbędą się nie tylko w Izbie Smaku, także w ośrodku Drewutnia na Gapiorach.
Jak czytamy na profilu Konfraterni na portalu Facebook - W doborowym towarzystwie podobnych do Ciebie smakoszy nauczysz się rozbierać tuszkę gęsią, robić od A do Z kiełbasę oraz przygotowywać półgęski. Do domu zabierzesz wyroby z gęsiny, dzięki którym znajdziesz niekłamane uznanie u znajomych. Co musisz zabrać na warsztaty? W pierwszej kolejności dobry humor. O resztę postara się Witold Cyranowicz, Kanclerz Konfraterni. Aby siły duchowe warsztatowców nie miały jakiegokolwiek uszczerbku, od razu, na początku siły fizyczne zostaną wzmocnione porządną wiejską jajecznicą. W porze obiadowej serwowany będzie rosół z ptactwa domowego. Oczywiście z udziałem gęsiny. Kluski do rosołu na samych jajkach bez wody ugniotą uprzednio sami uczestnicy.
Liczba uczestników warsztatów jest ograniczona i decydować będzie kolejność wpłat. Kontakt roboczy najlepiej e-mailem: [email protected]. Telefon: 788-050-065.
Jeszcze wcześniej, bowiem 4 listopada, konfratrzy zapraszają na kolejne warsztaty serowarsko - masarskie w Izbie Smaku. W ich trakcie można będzie nauczyć się samodzielnego przygotowania sera podpuszczkowego, zaś w czasie koniecznym na dokonanie się naturalnych procesów chemicznych „wymasować” najprawdziwszą białą kiełbasę. Zgłoszenia podobną drogą jak do warsztatów gęsiny.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?