Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Drugi dzień świętowania na Żuławach. Co ugotował Pascal Brodnicki?

Jadwiga Bilicka
Jadwiga Bilicka
Znany kucharz chętnie pozował ze swoim pomocnikiem do zdjęć z mieszkańcami miasta. Pani Małgorzata była jedną z takich osób.
Znany kucharz chętnie pozował ze swoim pomocnikiem do zdjęć z mieszkańcami miasta. Pani Małgorzata była jedną z takich osób. J.Bilicka
Drugi dzień wydarzenia Tańce, hulanki, swawole, przygotowany przez Żuławski Ośrodek Kultury był pełen różnorodnych atrakcji. Rozpoczął się Targiem Rzemiosł Różnych. W ciągu dnia na uczestników czekało mnóstwo ciekawych wydarzeń w myśl zasadny "dla każdego coś fajnego".

Targiem Rzemiosł Różnych był okazją, aby znaleźć prawdziwe perełki i poznać wyjątkowych lokalnych twórców.
W samo południe wystartowała również zabawa z Teatrem Wagabunda, który zabrał zgromadzoną widownię w świat "Starej Zagrody". To wyjątkowa, interaktywna instalacja teatralna, która zachwyciła zarówno małych jak i tych nieco większych.

O godz. 12:00 rozpoczęły się także pokaz i warsztaty ceramiczne z Magdaleną Wenta-Schulz z "Ceramiki z Kącika". Prowadząca zaprezentowała wypał ceramiki w technice RAKU. T Dodatkowo odbył się pokaz toczenia na kole garncarskim, gdzie można było zobaczyć, jak powstają kubki, talerze, miski i wazony.

Następnie, o godz. 14:00 odbył się pokaz kulinarny Pascala Brodnicki, francusko-polskiego kucharza, prezentera telewizyjnego i autora książek kucharskich. W stolicy Żuław zmierzył się, a jakże inaczej z kuchnią Delty Wisły. Nie były to jednak dania regionalne. Kucharz uchwycił niesamowity koloryt regionu, który nie tylko zachwycił wyglądem, ale również smakiem zebraną publiczność. W swoim pokazie wykorzystał również kultowe produkty mleczne.

Pascal okazał się bardzo sympatycznym i kontaktowym człowiekiem. Na początku opowiedział o swoich korzeniach rodzinnych i pasji do gotowania. Zapoznał zgromadzoną publiczność z rodzajami noży, które wykorzystuje w procesie produkcji potraw i przygotował danie, którym była komosa z dodatkami owocowo — warzywnymi oraz miodowo — musztardowym sosem vinegret.

W trakcie przygotowań dużo opowiadał o dobrych właściwościach komosy w żywieniu oraz o tym, że proponowane przez niego danie można komponować według własnych potrzeb i w zależności od posiadanych składników. Danie przygotowane zostało w takiej ilości, że wszyscy uczestnicy spotkania mogli wziąć udział w degustacji.

Drugi dzień wydarzenie zakończył się muzycznie. Przed budynkiem Żuławskiego Ośrodka Kultury wystąpiła Kapela Osadnicza. W skład grupy wchodzą lokalni muzycy, którzy od wielu lat swoim muzycznym aranżem uświetniają Dzień Osadnika.

Pascal opowiada o swoich korzeniach i pasji do gotowania. Zobaczcie film.

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wideo
Wróć na nowydworgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto