Degustacje Sierpniowe udało się zorganizować i przeprowadzić mimo nocnej nawałnicy, która m.in. zniszczyła namiot rozstawiony nad stolikami dla osób uczestniczących w imprezie. Konfratrzy częstowali wszystkich Sztumskim Przysmakiem, złożonym z połówki jajka na twardo, kawałków solonego śledzia - wszystko polane roztopionym masłem. Wielokrotnie nawiązywano do tradycyjnej kuchni sztumskiej, serwowano m.in. zupę klopsową, kasslera i Sztumską Kolację (smażone ziemniaki z galaretą z zimnych nóżek). Nie brakowało wędlin wyrabianych tradycyjnymi sposobami, potraw wegetariańskich, ciast i słodyczy. Na regionalnym jarmarku można było nabyć miód i wszelkie produkty pszczele, czosnek prawdziwwy, sery kozie i podpuszczkowe, wyroby rękodzieła.
Konsumentów przybyło bardzo wielu, wszyscy dokonujący zakupów otrzymywali specjalne talony, uprawianjące do losowania upominków. Główne dwie nagrody to rowery, ufundowane przez Konfraternię.
W trakcie Degustacji Sierpniowych prowadzono też zbiórkę na rzecz pomocy dla Nikosia - Małego Wojownika.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?