Jak zamarynować schab, aby królował na grillu? Jak przygotować najbardziej soczystą pieczeń z karkówki? Dlaczego gulasz z szynki wieprzowej najlepiej smakuje z wędzoną śliwką? Odpowiedzi na te pytania oraz wiele innych znaleźć można będzie w trakcie Festiwalu Wieprzowiny, który odbędzie się dziś na stadionie leśnym w Mikołajkach Pomorskich, przy ul. Kościuszki. Początek imprezy o godz. 13.
W trakcie popołudnia i wieczoru w Mikołajkach Pomorskich zaplanowano kilkanaście pokazów przyrządzania potraw z mięsa wieprzowego, wykłady nt. walorów odżywczych wieprzowiny, konkursy dla publiczności (np. na przygotowanie karkówki w najciekawszej marynacie) oraz degustacje dla wszystkich. Wystąpią m.in. kucharze Paweł Sulski i Paweł Wiśniewski.
Nie zabraknie atrakcji artystycznych, z występami zespołów Fire (godz. 14., potem wystąpi z programem dla dzieci Klaun Koko), Pozytywnie (godz. 15.), Akkon Band (godz. 17.) oraz gwiazdy wieczoru - zespołu Brathanki (ok. godz. 19.). Wieczorem, od godz. 21. rozpocznie się zabawa taneczna z zespołem Boys Dual Voices.
Impreza finansowana jest z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Festiwale wieprzowiny mają przynieść ponowne rozpropagowanie spożycia wieprzowiny, która przecież tradycyjnie związana jest z polską kuchnią. Stąd pomysł Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych - Izby Gospodarczej, by organizować podobne festiwale. Podobny odbył się w Mikołajkach Pomorskich niemal równo rok temu, z wielkim zainteresowaniem publiczności. Dlatego stwierdzono, że warto ten dobry zwyczaj kontynuować.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?