Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Parpary, gm. Sztum. Degustacje Sierpniowe już w piątek!

Piotr Piesik
Piotr Piesik
Degustacje Sierpniowe Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła i Napitku i Rękodzieła na Gapiorach w Parparach to już tradycja. Każdego roku, 15 sierpnia Konfraternia zaprasza na wyjątkowe święto. Początek o godzinie 11.

Degustacje Sierpniowe Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła odbędą się w piątek, 15 sierpnia, w ośrodku na Gapiorach w Parparach. Patronat medialny nad imprezą przyjęła redakcja "Dziennika Bałtyckiego".
Kulinarna impreza poświęcona jest tradycyjnie promowaniu potraw tradycyjnej polskiej kuchni oraz zdrowej polskiej żywności, w szczególności produktów regionalnych. Jak informuje Witold Cyranowicz, kanclerz Wielkiej Konfraterni, w tym roku na Degustacjach Sierpniowych pojawi się wiele potraw kuchni kresowej.
Degustacje rozpoczną się o godz. 11. Z pewnością jednak już wcześniej na Gapiory przyjedzie wiele osób, dla których nie zabraknie smakowitych potraw. W pierwszym rzędzie serwowana ma być jajecznica z wiejskich jaj, przyrządzana na wiejskim boczku i tradycyjnej wędzonce. Dlatego nikt nie powinien wyjść stamtąd narzekając na głód.
Najważniejszą częścią imprezy będzie zakątek o nazwie Fyrtel Kulinarny. W tym miejscu serwowany będzie m.in. chłodnik, kartofle z okrasą i zsiadłym mlekiem, klasycznie przyrządzony królik, kapuśniak menonicki, policzki wołowe z sosem kurkowym, nie zabraknie też kasslera z ostrym sosem serowym - ulubionej potrawy kanclerza Konfraterni Witolda Cyranowicza. Jak sam powiada, prawdziwym hitem Degustacji powinna być szynka ze Stanisławowa z chrzanem - potrawa wywodząca się bezpośrednio z przedwojennego województwa stanisławowskiego, notabene z tradycyjną szynką mająca niewiele wspólnego. Może poza tym, że smaczna.
Pod hasłem Gastronomii Plenerowej można będzie skosztować wspomnianej jajecznicy na wiejskim boczku, kiełbasy z wody, pstrągów wędzonych bezpośrednio na miejscu oraz kresowych placków kartoflanych, podawanych ze specjalnym farszem. Część potraw będzie szykowanych na tradycyjnej kuchni węglowej, zwanej na Powiślu westfalką.
Przez cały dzień na Gapiorach trwać też będzie jarmark wyrobów naturalnych i regionalnych, m.in. domowego chleba, masła, kozich serów, tradycyjnych wędlin i kiełbas, wyrobów z aronii oraz miodów i wszelkich produktów pszczelich.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sztum.naszemiasto.pl Nasze Miasto