Konkurs Potraw Bożonarodzeniowych zorganizowano staraniem Sztumskiego Centrum Kultury i samorządu Sztumu. Koła Gospodyń Wiejskich, sołectwa oraz rozmaite instytucje przygotowały tradycyjne potrawy, wspaniale dekorując stoły.
Jurorzy stanęli przed trudnym zadaniem. Oceniano potrawy w trzech grupach: potraw z ryb, potraw mięsnych oraz ciast i deserów.
W grupie potraw rybnych za najlepszą uznano sałatkę śledziowo - orzechową wykonaną przez panie z Koniecwałdu, pikantną zupę rybną z dorsza i krewetek zgłoszoną przez Zajezierze oraz rybę smażoną w płatkach migdałowych w sosie egzotycznym, zgłoszoną przez Niepubliczne Przedszkole "Na Słonecznej Górce".
W grupie potraw mięsnych za najlepszy uznano karczek na słodko z Piekła, karkówkę ze śliwką z Czernina oraz roladę z kurczaka z papryką, wykonaną przez panie z Postolina.
W grupie deserów i ciast za najlepszy uznano deser śmietankowy z niespotykanym aromatem, zgłoszony przez Sztumską Wieś, sernik z Postolina oraz sernik książęcy z Kępiny.
Po konkursowej prezentacji odbyła się tradycyjna wymiana przepisów i receptur na smakowite potrawy.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?