Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Powiślański Jarmark w Parparach. Było tradycyjne jadło i rękodzieło. Rybnych stoisk zabrakło! FOTO

PP
IV Jarmark Tradycyjnego Rękodzieła i Wiejskiego Jadła odbył się na tzw. Gapiorach w Parparach. Uczestnicy mogli skosztować smakowitych potraw w Fyrtlu Dziedzictwa Kulinarnego, gdzie zawodowi kucharze przyrządzali jadło według tradycyjnych przepisów i receptur.

Na jarmark przybyło wielu wystawców, oferujących m.in. wyroby wikliniarskie, biżuterię z naturalnych materiałów, chleb wypiekany tradycyjnymi metodami, soki i nalewki owocowe. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Benowie serwowały apetyczne pierogi oraz ciasta.

Odbyły się konkursy Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła – swojskich win, nalewek owocowych, pierogów ruskich oraz tradycyjnych potraw z Dolnego Powiśla i Żuław.

Równolegle z jarmarkiem odbywać się miał festyn "Ryby - dar natury", organizowany przez powiat sztumski w ramach kampanii promującej spożywanie ryb.

Niestety, próżno było szukać stoisk z potrawami rybnymi, konkursów oraz innych atrakcji zapowiadanych przez organizatorów. Potraw z ryb, przygotowanych zapewne już wcześniej (bowiem gotowania na żywo nie było) wystarczyło na kilkadziesiąt minut.

Mimo krytycznych opinii, dlaczego jarmark odbywa się na Gapiorach, dokąd trzeba dojechać własnym transportem, a nie np. w Sztumie, Parpary odwiedziło wielu przybyszów z całego regionu.

Warto wiedzieć!: Relację z Jarmarku znajdziecie także w piątkowym dodatku "Powiśle Sztum i Dzierzgoń".

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sztum.naszemiasto.pl Nasze Miasto