- W kalendarzu letnich imprez targowych i kulturalnych robi się gęsto i wzmaga się stąd pewnego rodzaju konkurencja - mówi Witold Cyranowicz, kanclerz Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła,Napitku i Rękodzieła. - W miejscowości tak odległej od większych skupisk ludności jak Parpary trudno więc liczyć na rozwój przedsięwzięć targowych o ogólnym charakterze. Nasza decyzja o zmianie profilu imprezy jest też skutkiem braku wsparcia finansowego z instytucji związanych ze wsią. Po nieskutecznych podejściach pozyskania środków z Lokalnej Grupy Działania i innych instytucji związanych z rozwojem obszarów wiejskich w 2011 roku postanowiliśmy opierać się na własnych siłach. Generalnie naszą ofertę kierujemy do… smakoszy, do osób, którym przejadło się plastikowe jedzenie i szukają czegoś, co można śmiało nazwać korzeniami kulinarnymi.
Stąd spotkanie 15 sierpnia, po zeszłorocznym sukcesie Fyrtla Kulinarnego Dziedzictwa urządzonego podczas zeszłego jarmarku, będzie obracać się głównie wokół tradycyjnych potraw i napitków. Będzie można porządnie zjeść coś z oferty potraw dalekich od żywności pochodzącej z tzw. przemysłu spożywczego i napić się prawdziwego piwa.
Niespodzianką będzie pokaz kuchni molekularnej autorstwa Jean Bos'a, konfratra z Bydgoszczy.
Początek imprezy o godzinie 11, w Parparach.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?