Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dzisiaj możesz jeść pączki bezkarnie! A gdzie można dostać najlepsze? ZDJĘCIA

Witold Chrzanowski
Witold Chrzanowski
Dzisiaj jest tłusty czwartek. Ostatni czwartek przed wielkim postem (czyli 52 dni przed Wielkanocą) znany także jako zapusty, mięsopust, karnawał. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się. A jeżeli mamy się objeść to, tak jak nakazuje obyczaj - pączkami lub faworkami, zwanymi także chrustem (albo - i tym i tym).

Pączek to typowo polski wyrób. Robi się go z ciasta drożdżowego z mąki pszennej. Uformowane na kształt lekko spłaszczonej kuli ciasto, smaży się w oleju lub na klarowanym maśle na kolor ciemnozłoty. Tradycyjnie pączki nadziewa się konfiturą lub marmoladą przed smażeniem. Współcześnie zdarzają się pączki nadziewane dopiero po usmażeniu: zazwyczaj marmoladą wieloowocową lub konfiturą różaną, rzadziej likierem, budyniem, czekoladą, a nawet twarogiem.

Wartość energetyczna jednego typowego pączka (60 g) wynosi ok. 244 kcal. Rzeczywista kaloryczność pączka będzie w znacznym stopniu uzależniona od ilości tłuszczu pochłoniętego przez ciasto (stosunek kaloryczności tłuszczów do węglowodanów w jednostce masy wynosi 9:4).

A Państwo robicie pączki sami, czy kupujecie. Jeśli to ostatnie, to może podzielicie się z innymi Czytelnikami informacją, gdzie w Sztumie, Dzierzgoniu i innych miejscowościach naszego powiatu można kupić najlepsze pączki. Napiszcie też, jakie lubicie.

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sztum.naszemiasto.pl Nasze Miasto