Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Barszcz czerwony czy grzybowa? To nie jedyne zupy, które rozpoczynają wigilijną kolację. Niektóre z nich zaskakują składnikami

Redakcja
Grzybowa i barszcz to nie jedyne zupy, podawane w Polsce na Wigilię
Grzybowa i barszcz to nie jedyne zupy, podawane w Polsce na Wigilię Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Barszcz i grzybowa to dwie najpopularniejsze zupy, podawane w Polsce na wigilijną kolację, ale wcale nie wszystkie. W niektórych regionach wieczerzę rozpoczynają zupełnie inne zupy. Dodawane do nich składniki, sposób przygotowania oraz podawania, dla wielu z nas może być sporym zaskoczeniem.

W skrócie

W niektórych rodzinach przed Wigilią trwają niewinne spory o to, czy lepszy jest wigilijny barszczyk, czy jednak grzybowa. Są też domy, gdzie podaje się obie potrawy, aby uhonorować różne tradycje i preferencje. Barszcz czerwony to charakterystyczna zupa dla Europy Wschodniej i Centralnej, bardzo często kojarzona świecie z Polską.

Barszcz kontra grzybowa

Pierwsze wzmianki o wigilijnej odmianie barszczu, czyli takiej, która zawiera uszka z grzybami, pochodzą z XVI wieku. Zgodnie z tradycją, gospodynie przygotowywały barszcz z kiszonych buraków. Dla Słowian te warzywa miały szczególne znaczenie, ponieważ miały zapewniać długowieczność. Zupa grzybowa to potrawa wigilijna numer 1 dla osób mieszkających w centrum Polski. Zgodnie z wierzeniami naszych przodków grzyby miały szczególną moc ze względu na swoje szybkie tempo wzrostu oraz związek z naturą. Miały zapewniać świętującym siły witalne oraz jasność umysłu.

Wigilijne zupy Polaków

Jednak zupa grzybowa i barszcz na zakwasie to nie jedyne zupy, które rozpoczynają wigilijną kolację. W pewnych regionach Polski zastępuje je zupa rybna, migdałowa czy nawet… piernikowa.

Trwa głosowanie...

Jaką zupę wigilijną jada się w twoim domu?

Strona Kuchni

Wśród polskich wigilijnych zup znajdują się:

  1. Barszcz czerwony na zakwasie
  2. Zupa grzybowa
  3. Żur z suszonymi grzybami
  4. Zupa rybna
  5. Moczka
  6. Zupa migdałowa

Z kolejnych slajdów galerii dowiesz się, w jakich regionach jada się wymienione zupy, a także jak je przyrządzić.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sztum.naszemiasto.pl Nasze Miasto