Przypomnijmy, że grupa mieszkańców Czernina postanowiła powrócić do kulinarnych tradycji przyrządzania czarniny i zorganizować tytułowy festiwal - w jego trakcie odbyły się warsztaty gotowania czarniny z udziałem kilku gospodyń, z których każda miała na tę tradycyjną zupę nieco inny przepis.
Warsztaty odbywały się w świetlicy w Czerninie, siedzibie miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich. Pozyskano też dofinansowanie z programu Akumulator Społeczny, dzięki czemu wydana zostanie też broszura z przepisami na czarninę. Okładka broszury prezentowana jest obok.
Podsumowanie projektu odbędzie się dziś, 7 listopada spotkanie w Klubie Osiedlowym w Czerninie, przy ul. Akacjowej. W spotkaniu weźmie udział Łukasz Szczepaniak, szef kuchni hotelu „Haffner” w Sopocie, specjalista przygotowania dań kuchni staropolskiej. W trakcie tego spotkania odbędzie się degustacja czarniny przyrządzonej tradycyjnym sposobem. Rozpoczęcie o godz. 16.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?