Czarnina, zwana też czerniną, czarną polewką lub czarną zalewajką, przyrządzana była z dwóch podstawowych składników: rosołu oraz krwi z kaczki. Dodawano do niej rozmaite dodatki, zależnie od upodobań gospodyni, m.in. owoce. Spożywano z ziemniakami, choć współcześnie zdarzało się nawet spotykać czarninę z ...makaronem.
Mieszkańcy mieszkańców Czernina: Krystyna Niemczyk, Magdalena Lewandowska, Natalia Kapusta i Zbigniew Zwolenkiewicz, wspólnie z Kołem Gospodyń Wiejskich postanowili zrealizować projekt „Festiwal Czarniny”. Przygotowali odpowiedni projekt, złożyli go do Programu Inicjatyw Społecznych „Akumulator Społeczny” i otrzymali dofinansowanie. Wzięli też udział w specjalnych warsztatach.
Jak informuje Zbigniew Zwolenkiewicz, w ramach projektu zostaną przeprowadzone warsztaty kulinarne dla 24 osób z powiatu sztumskiego, zostanie opracowana i wydana broszurka z przepisami na smaczną czarninę, zakończy zaś projekt festiwal czarniny w Czerninie, na którym odbędzie się degustacja czarniny przygotowanej przez uczestników warsztatów. Na degustację zaproszeni zostaną mieszkańcy gminy.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?