Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal czarniny wkrótce w Czerninie ZDJĘCIA

Piotr Piesik
Archiwum Zbigniewa Zwolenkiewicza
Festiwal Czarniny - tradycyjnej, znanej od wieków zupy, przyrządzanej m.in. na Powiślu, odbędzie się wkrótce staraniem grupy mieszkańców Czernina. Chodzi o przywrócenie i zachowanie tego wartościowego elementu kulinarnej tradycji.

Czarnina, zwana też czerniną, czarną polewką lub czarną zalewajką, przyrządzana była z dwóch podstawowych składników: rosołu oraz krwi z kaczki. Dodawano do niej rozmaite dodatki, zależnie od upodobań gospodyni, m.in. owoce. Spożywano z ziemniakami, choć współcześnie zdarzało się nawet spotykać czarninę z ...makaronem.

Mieszkańcy mieszkańców Czernina: Krystyna Niemczyk, Magdalena Lewandowska, Natalia Kapusta i Zbigniew Zwolenkiewicz, wspólnie z Kołem Gospodyń Wiejskich postanowili zrealizować projekt „Festiwal Czarniny”. Przygotowali odpowiedni projekt, złożyli go do Programu Inicjatyw Społecznych „Akumulator Społeczny” i otrzymali dofinansowanie. Wzięli też udział w specjalnych warsztatach.

Jak informuje Zbigniew Zwolenkiewicz, w ramach projektu zostaną przeprowadzone warsztaty kulinarne dla 24 osób z powiatu sztumskiego, zostanie opracowana i wydana broszurka z przepisami na smaczną czarninę, zakończy zaś projekt festiwal czarniny w Czerninie, na którym odbędzie się degustacja czarniny przygotowanej przez uczestników warsztatów. Na degustację zaproszeni zostaną mieszkańcy gminy.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sztum.naszemiasto.pl Nasze Miasto