MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić idealną kruszonkę? Wypróbuj trik, który stosuję od lat. Oto najlepszy przepis na chrupką i delikatną kruszonkę

Zobacz, jak zrobić najlepszą kruszonkę do wypieków. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz, jak zrobić najlepszą kruszonkę do wypieków. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Kruszonka to pyszny dodatek do wielu ciast. Chcesz, aby zawsze wychodziła idealnie? Wypróbuj mój sposób. Podpowiadam, jak sprawić, by była wyśmienita, delikatna, rozpływająca się w ustach i cudownie maślana. To bardzo proste i równie smaczne. Gwarantuję, że jeśli raz spróbujesz, to będziesz ją tak robić za każdym razem. Wypróbuj mój przepis na kruszonkę i przygotuj taki wyśmienity dodatek do letnich ciast.

W skrócie:

Prosty trik na idealną kruszonkę

Bardzo lubię przygotowywać kruszonkę do ciast. Każdemu wypiekowi dodaje ona przyjemniej chrupkości, a do tego kusząco pachnie masłem i wanilią. Mam na nią swój niezawodny trik — kruszonka będzie idealna, jeśli składniki wymieszamy z gorącym, rozpuszczonym masłem, a dopiero później schodzimy. Dzięki temu cukier dobrze połączy się z mąką, a całość nabierze pożądanej konsystencji mokrego piasku. Zimną kruszonkę dodaję na wierzch ciasta, tuż przed pieczeniem, by uzyskać odpowiednią kruchość. To bardzo łatwe i szybkie.

Przepis na kruszonkę

czas przygotowania: ok. 10 minut + schłodzenie przed pieczeniem
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 120 g zimnego masła,
  • szczypta soli.

Jak zrobić najlepszą kruszonkę do ciast

  1. Do miski przesiałam mąkę pszenną.
  2. Dodałam cukier, wanilię i szczyptę soli. Wymieszałam składniki łyżką.
  3. W garnku rozpuściłam masło.
  4. Wlałam rozpuszczone masło do mąki z cukrem i wymieszałam najpierw łyżką, a następnie rękami — starałam się rozdrobnić ciasto na małe okruszki.
  5. Wstawiłam kruszonkę do lodówki na minimum 15 minut.
  6. Teraz wystarczy posypać wypieki schłodzoną kruszonką i upiec.

Czas pieczenia zależy od rodzaju ciasta. Jeśli kruszonka za bardzo się rumieni, przykryj ją papierem do pieczenia i piecz dalej, aż twój wypiek będzie gotowy. Smacznego!

Do jakich ciast dodajemy kruszonkę?

Kruszonka to pyszny dodatek do każdego wypieku. Świetnie nadaje się do ciast drożdżowych. Przygotowane z nią domowe drożdżówki, bułki, jagodzianki czy drożdżowe placki z owocami smakują rewelacyjnie.

Kruszonkę możemy dodać także do:

  • ciast ucieranych,
  • pieczonych serników,
  • babeczek.

Popularny jest sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką oraz muffinki z owocami i kruszonką. Dobrym pomysłem jest także pyszny deser z owocami zapieczonymi pod warstwą chrupiącej i słodkiej kruszonki. Najlepiej smakują przygotowane tak jabłka, gruszki, śliwki i morele, podane na ciepło ze słodką śmietanką czy domowymi lodami.

Czytaj także: Polecamy 3 proste triki na uratowanie zwarzonego kremu. Zawsze się sprawdzają

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak zrobić idealną kruszonkę? Wypróbuj trik, który stosuję od lat. Oto najlepszy przepis na chrupką i delikatną kruszonkę - Strona Kuchni

Wróć na sztum.naszemiasto.pl Nasze Miasto