Szykuje się mnóstwo atrakcji, a to nie tylko za sprawą wystawców, handlowców czy stoisk gastronomicznych, które pojawią się na jarmarku. Odbędą się cztery ciekawe konkursy. Wszystkie mają wspólny element - dotyczą unikalnych, regionalnych receptur i przepisów na rozmaite potrawy, napitki oraz wiktuały.
II Konkurs Jadła "Szukając Zagubionych Smaków Powiśla i Żuław" – w nim uczestnicy muszą przedstawić komisji potrawy, odnoszące się ewidentnie do dziedzictwa kulinarnego naszego regionu - Powiśla i Żuław.
Jak pisze kanclerz Konfraterni Witold Cyranowicz, nie mogą to być pierogi, ale zupa rybna lub czernina mają spore szanse, o ile ich charakter będzie "tutejszy". Konkurs rozpocznie się w sobotę, 13 sierpnia o godz. 10.30 w ośrodku Drewutni na Gapiorach.
V Konkurs Nalewek Owocowych, Kremów i Likierów im. Elżbiety Szurdak – ten konkurs trwać będzie dwa dni. Już rok temu komisja konkursowa musiała skosztować ponad 80 trunków. Początek rywalizacji w sobotę o godz. 15. Przewidziane są dwa etapy - eliminacje oraz ścisły finał.
Jak przewiduje Witold Cyranowicz, najlepsze są zwykle nalewki robione według starych, rodzinnych przepisów, np. z pigwowca, derenia lub wiśni.
Konkurs Pierogów o nagrodę Kanclerza Konfraterni – ten konkurs startuje drugiego dnia o godz. 10.30. W tym roku kanclerz jako kategorię wyznaczył pierogi ruskie (kategoria ma zmieniać się co roku). Organizatorzy spodziewają się sporego powodzenia tego konkursu, bowiem pierogi ruskie cieszą się w naszym kraju wielką popularnością.
**
Przeczytaj także:
**
Konkurs Win Swojskich – początek w niedzielę, 14 sierpnia o godz. 12.45. Mogą zgłaszać się chętni uczestnicy z najróżniejszymi swojskimi, domowymi winami. Generalnie, według zapowiedzi Konfraterni, konkursy nalewek, likierów czy swojskich win mają pomóc odkrywać stare, zapomniane już receptury.
Na Gapiorach stanie również Namiot Dziedzictwa Kulinarnego Pomorskie. Pojawią się tam producenci tradycyjnej żywności z całego województwa, włączeni do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Profesjonalny kucharz będzie na miejscu z wiktuałów "wyczarowywać" smakowite potrawy.
Wśród konfratrów przyjęła się już nawet potoczna nazwa namiotu - Fyrtel Dziedzictwa Kulinarnego.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?