W skrócie
Domowa kanapka banh mi to szybkie i proste zestawienie wietnamskich i francuskich składników. Klasyczną kanapkę przyrządza się od XIX wieku, gdy Francuzi kolonizowali tamtejsze tereny ze stolicą w Sajgonie. Z tego powodu w tych kanapkach korzysta się z bagietek, które są bazą do dalszych eksperymentów ze składnikami. Autor poniższego przepisu jest właścicielem popularnego lokalu w Londynie wyspecjalizowanego w podawaniu kanapek. Przekonuje także, że jest to radosny sposób na wykorzystanie mięsa z niedzielnej pieczeni lub nadanie głębszego smaku taniemu pasztetowi. Co więcej, przepisy zawarte w jego książce można traktować jako drogowskazy niż jako konkretne receptury do ścisłego wykorzystania. Poznaj przepis na oryginalną kanapkę banh mi z pieczenią.
Kanapka banh mi – przepis na prostą przekąskę
Liczba porcji: na 1 kanapkę.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 minibagietka,
- tani pasztet,
- resztki niedzielnej pieczeni,
- marynowane warzywa (ja miałem guindille, czyli chili z kebabowni, i trochę cebuli marynowanej w soku z limonki)
- 1 opakowanie posiekanych skwarek wieprzowych,
- jakaś zielenina (ja miałem starą marchewkę, którą pokroiłem obieraczką do warzyw, i pół czerwonego chili)
- świeże zioła (najlepiej kolendra i mięta), całe liście
- majonez wymieszany ze srirachą.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić banh mi?
Sposób przygotowania:
- Chleb przekrój wzdłuż na pół, ale nie do końca (jeśli się zagalopujesz, to nie dramat).
- Wyżłób ze środka miękisz i posmaruj spód grubą warstwą pasztetu.
- Na wierzch połóż mięso, potem ogórki i posiekane skwarki.
- Następnie pora na zieleninę i zioła wymieszane ze sobą, i to w dużej ilości.
- Na koniec przykryj drugą kromką, która powinna być dokładnie posmarowana jasnoczerwonym majonezem przyrządzonym własnoręcznie.
To świetnie idzie w parze z wypitym na luzie piwem. Wyciągnij nogi, zamknij oczy. Czy słyszysz fale? Jesteś na plaży w Wietnamie. Weź wolne i już jutro możesz tam być, zajadając się następnym bánh mì na lunch.
Dodatki do banh mi
Max Halley pisze, że kanapka bánh mì to absolutna rozkosz. Poleca także dodawać do kanapki cokolwiek, co zostało w lodówce. Może to być wieprzowina, wołowina, jagnięcina, kurczak czy pieczeń z orzechów w wersji wegetariańskiej.
Przepis z książki „Wielka księga kanapek” autorstwa Maxa Halleya udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Smażona cukinia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?